Toneelroute 2016 - Thema

Uitvaartstoet Walraven heer tot brederode 19 januari 1615

gallery/portret-walraven-iii-van-brederode

Den Edele Welgeboren Heeren Walraven heer tot Brederode, vrijheer tot Vianen is krank geworden op vrijdag 9 december 1614.

Hij had een ziekte die elke dag erger werd. Vervolgens is hij op vrijdag 16 december omtrent 12 uur 's middags in Huize Batenstein in Vianen in den Heere gerust.

Voorts is Sijne Genade Heer statelijk (= deftig, groots) ter aarde gebracht op donderdag 19 januari 1615 voormiddags om 11 uur

en hij ligt begraven inder heeren coor inder kercke, inde kelder van het praalgraf alhier.

gallery/24_4.-momento-mori-grafmonument_result
gallery/small-00.-stoet-totaal
gallery/small-00.-stoet-totaal
gallery/small-00.-stoet-totaal

De graveur Simon Frisius maakte in 1615 een prent van de uitvaartstoet van drie meter breed. In 12 gravures zien we ruim 100 mannen in rouwkleding met bijzondere hoge zwarte hoeden. Een aantal van hen loopt met bezittingen van de overledene, zoals zijn kroon, wapenrok, helm, handschoenen en paardensporen. Zestien jonge edelluijden dragen de baar. Daarachter loopt de erfgenaam, Walraven IV, vijftiende heer van Brederode.

 

De tekenaar van de prent schrijft de namen op de prent van veel van de aanwezigen in de uitvaartstoet, waaronder die van Johan van Oldenbarnevelt en de gedeputeerde van Prins Henrick. Op een meegedragen vlag prijkt de varkenskop, het wapen van Lexmond, een gebied waar de Brederodes ook over heersten.
Daarop staat de tekst: Etsi Mortuus Urit, het devies van het geslacht Van Brederode, ofwel: ook al is hij dood, hij brandt, ofwel eigentijdser:
Brederode 4ever.

Op 11 september 2016 herleeft deze uitvaartstoet en is in dit Brederodejaar de opening van de derde editie van de Toneelroute Vianen. Zo’n 200 mensen werken belangeloos mee om dit indrukwekkende schouwspel mogelijk te maken.

 

De stoet eindigt in de Grote Kerk met de lijkrede van predikant Ludgerus Vogelsang.


Het thema van de Toneelroute 2016 is Het leven onder de Brederodes. Vanaf begin 15de eeuw zwaait deze adellijk familie gedurende bijna drie eeuwen de scepter over de Heerlijkheid Vianen en ze speelt een grote rol in de Nederlandse geschiedenis. Walraven III is een van de onderhandelaars tijdens de Tachtigjarige oorlog bij het bereiken van het Twaalfjarig Bestand (1609-1621).

 

Ter gelegenheid van het Brederodejaar maakt het werk tot 30 oktober deel uit van de expositie De Brederodes en de Kunsten in het Stedelijk Museum, Voorstraat 97 in Vianen.

gallery/small-00.-stoet-totaal